Przejdź do treści

Jak wybrać truskawki na przetwory?

  • przez

Wielkimi krokami zbliżamy się do końca sezonu truskawkowego. Jeśli robicie przetwory to nadszedł najlepszy moment. Po świecie krąży wiele mitów na temat truskawki, która się nadaje, a która nie. Wszyscy z sentymentem wspominają stare babcine odmiany, niektórzy wspominają je nawet nie znając ich smaku. 

Jakie truskawki wybrać na przetwory?

Przede Wszystkim te mocno dojrzałe, kupując/zbierając owoce na przetwory warto zwrócić uwagę na kilka może nie oczywistych rzeczy. 

Często dostaję pytanie, a to pani truskawki nadają się na przetwory?

Stare odmiany, które w historii zapisały się jako najlepsze na przetwory to już przeszłość. Aktualnie drobna wyrodzona Senga Sengana odchodzi w zapomnienie. Zastępuje ją kilkadziesiąt innych odmian. Prawda jest taka, że jej materiał szkółkarski i cechy odmianowe są tak słabe, że nikt nie chce jej uprawiać, a ci co się pokuszą wizją dawnego smaku zaraz po założeniu plantacji, kasują ją, bo okazuje się, że jednak wcale nie jest już taka smaczna, jednak nie jest w stanie już konkurować z aktualną ofertą odmianową truskawek na rynku, a pracownicy sezonowi nie chcą zbierać owoców wielkość paznokcia, ba nie chcą zbierać nawet tych ładnych, a co dopiero takich. 

Taka ciekawostka: Senga Sengana do uprawy w RFN została wprowadzona w 1954 roku!

Do 2010 roku w Polsce stanowiła ona 25% uprawianych truskawek, zaraz po niej była Honeoye aktualnie też odchodzące w zapomnienie.

Pamiętajmy o tym, że to klient kształtuje rynek. Konkurencja odmianowa dziś jest ogromna, to konsument decyduje o popycie na daną odmianę. Wybieramy to co najlepsze. 

To jak wybrać te najlepsze? Jakie truskawki są najlepsze na przetwory? 

Kupuj truskawki w ciepłe i słoneczne dni – owoce miękkie na bazarach rwane są na bieżąco. 

Z moich obserwacji zauważyłam, że kierujący się tylko chęcią jakiegokolwiek zysku niektórzy plantatorzy rwą swoje owoce nawet w deszcz, takie owoce nie nadają się na przetwory, nie nadają się nawet do jedzenia. Ilość cukru w owocu zależy od słońca i różnicy temperatur między ciepłym dniem, a chłodna nocą.

Warto się pofatygować i poszukać dobrego źródła tego towaru.

Im gorsza pogoda tym częściej owoce miękkie pryska się środkami grzybowymi (fungicydami), kupuj tylko jak jest słonecznie i sucho. 

Im większa plantacja tym większe prawdopodobieństwo, że nie jest ona uprawiana bez środków ochrony roślin i to jest normalne, dlatego, że to co na małym areale da się osiągnąć bez użycia środków chemicznych, może być nieosiągalne na kilku hektarach, to my decydujemy jakiej jakość oczekujemy i takiej musimy szukać. 

Nie będę polecać jakieś prastarych odmian z jakich nasze babcie robiły dżemy, bo ich na rynkach już nie ma!

Truskawki powinny być mocno czerwone na zewnątrz i w środku, czyste, bez zielonych końcówek. Niektórzy plantatorzy podlewają przed zbiorem, owoc nabiera wody jest cięższa, ale traci smak. 

Zanim kupisz spróbuj! 

A jeśli sprzedawca nie udostępnia towaru do degustacji, nie inwestuj w większą ilość kilogramów. Za duże ryzyko, kup kilka na próbę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *